Uniós előírások alapján 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, - ami nem érhető el, többek között a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége országosan évi 320-384 ezer tonnát tesz ki. Fentiekre tekintettel a MOHU az uniós előírások teljesítése érdekében 2024. január 1-től megkezdte a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő elkülönített gyűjtésének fokozatos bevezetését Magyarországon. |
A MOHU BUDAPEST is megkezdte a konyhai zöld-és élelmiszerhulladék elkülönített gyűjtését, egyelőre 3 kerületben (XI., XX., XXI. kerületekben) |
|
A szelektív hulladékgyűjtési rendszer bővítésének számos előnye van:
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtő edényben sokféle szerves hulladék elhelyezhető, így például gyümölcs és zöldség maradékai, kávézacc, teafű (a filter nem), fűszer, tojáshéj, főtt ételmaradék, pékáru vagy épp feldolgozott élelmiszer és húskészítmény is.
Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna edénybe helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.
A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható.
Kérdések és válaszok a gyűjtésről
|
1. Mi lesz az összegyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladékkal? Hova viszi a kukásautó?
A konyhai maradék is újrahasznosítható, ezért értékes alapanyag. Ha ezt a típusú szemetet a vegyes kukába dobjuk, a hulladék anyagában nem hasznosítható. Amennyiben a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot megfelelően, elkülönítve gyűjtjük, a kuka tartalma biogázüzembe kerül, amiből energia és növényi tápanyag lesz. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy az élelmiszer újrahasznosuljon. 2. Milyen gyakran viszik el a kukát? A 120 literes kukákat június és október között heti kétszer, a hidegebb időszakban pedig heti egyszer üríti a területi szolgáltató. Budapesten egész évben heti kétszeri ürítéssel viszi el a kukásautó a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot. A gyakori ürítés célja, hogy az összegyűjtött élelmiszer csak rövid ideig legyen a háztartásoknál, meleg időben ne tapasztaljanak a lakók kellemetlen szagokat. Ehhez az is szükséges, hogy a lakásból gyakrabban kerüljön a nagy kukába a gyűjtött hulladék, ne csak akkor, amikor megtelik az 5 literes edény. 3. Mikor mossák a kukákat? Lehet-e plusz mosást igényelni? A MOHU vállalta a 120 literes kukák mosását március 1-től november 30-ig havonta egyszer. Amennyiben szükséges, a területi szolgáltatónál lehet plusz mosást igényelni térítés ellenében az év bármely időszakában (5 °C feletti időjárás esetén). 4. Nem kaptam 5 literes edényt, kihez forduljak? Amennyiben a társasházban (beltéri vagy kültéri tárolóban) van lehetőség az elkülönített gyűjtésre – megtalálható a 120 literes „barna” kuka, de a lakás nem kapott 5 literes gyűjtőedényt, a területi szolgáltatóhoz kell fordulni, aki biztosítja számodra a „kis kukát ”. 5. A társasház nem rendelkezik 120 literes kukával. Mit tegyek, ha én szeretnék részt venni a gyűjtésben? Ebben az esetben a közös képviselővel kell felvenni a kapcsolatot. Fontos, hogy a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése nem kerül plusz költségbe a társasházaknak, azt plusz szolgáltatásként vezette be a MOHU. 6. Hogy érem el a területi szolgáltatómat? A területi szolgáltatót a számlalevélen lehet leellenőrizni, vagy a MOHU oldalán található szolgáltatókeresőből pillanatok alatt meg lehet találni, kihez is fordulhatunk. 7. További kérdéseim vannak, hova fordulhatok? További kérdéseket a MOHU weboldalán lehet feltenni. Az itt beérkező kérdésekre, észrevételekre folyamatosan válaszolunk a felületen. |
További kérdés esetén hívják telefonos ügyfélszolgálatunkat: +36 (1) 700 7000.
|